Ars Sacra Fesztivál, Mester és tanítványai kiállításmegnyitó

2021.09.08.

Ars Sacra Fesztivál, Mester és tanítványai kiállításmegnyitó

Az Ars Sacra Fesztivál keretében 2021. szeptember 6-án nyitottuk meg a Mester és tanítványai című kiállítást.

A József Attila Általános és Művészeti Iskola ebben az évben is kapcsolódik az Ars Sacra Fesztiválhoz. Idén a "Mester és tanítványai" című kiállítást lehet az iskolánkban megtekinteni az első és második emeleten 2021. szeptember 6. és 10. között, 13-tól 18 óráig

Az elmúlt harminc év legszebb alkotásait állították ki ez alkalomból.

Az élénk, érzelmes és szabad képzetkapcsolásokból származnak az illúzióink, az élettelen dolgok megelevenítése, a gyermeki mítosz tüneményei. Ezekben gyönyörködhetnek az iskolába betérők: hatalmas freskókban, pannókban, festményekben. A mester, Vincze Angéla képzőművész is kiállít a diákokkal.

A megnyitón megjelent vendégeket és az iskola diákjait Beleznay Tamás tankerületi igazgató köszöntötte. Nagy örömünkre a megnyitón részt vett Döme Zsuzsa alpolgármester asszony, Garamvölgyiné Mérey Judit oktatásügyi osztályvezető, Rapi István tanügyi referens.

Dr. Gencsev Plámenné nyitotta meg a kiállítást. Kiemelte a művészeti nevelés fontosságát. Az iskolánkban Berki Erzsébet kézműves-, Gencsev Gábor dráma- és Vincze Angéla festészet tanszakon fejleszti a diákok készségeit remek eredményekkel.


A kiállításmegnyitó többi fotója elérhető a Képgalériában.


 

A megnyitón a kiállítás egy tárlatvezetéssel folytatódott, ahol Vincze Angéla művésztanár bemutatta a legsikeresebb díjazott, különböző nemzetközi, hazai pályázatokon és kiállításon szereplő munkákat.

2003 óta művészeti iskola a József Attila Iskola.

A művésztanár beavatta a látogatókat a siker titkaiba: az esztétikai nevelés mással felcserélhetetlen módszere a művészeti nevelés, a vizuális kultúra tanítása. Ezen keresztül a látás és tapintás érzéke és képessége lépésről lépésre, a tudatosan felépített gyakorlati, egyéni alkotómunka révén fejleszthető. Ez se több, se kevesebb, mint a gyermek látásmódjának és érzékenységének következetes formálása. Az a legfontosabb, hogy a különböző anyagok és technikák alkalmazása az önkifejezés újabb és újabb lehetőségeit tárja fel. Ezek nyomán az alkotás vágya és személyes szükséglete igazi hajtóerővé válik. A gyerekek így tesznek szert arra a tudásra, mellyel valóban alkotni képesek. Ily módon a tapasztalat nem tárgyakban, motívumokban, vagy ilyen- olyan divatokban rögzül, hanem az eredeti szemléletmód kialakulását és kreativitást ösztönzi.


A Művészeti nevelés hite szerint nem csupán a rajzkészség és a manuális tevékenységek átadásából áll. Ezeknél sokkal fontosabb a lelki folyamatok megértése és irányítása, vagyis az önismeret fejlesztése, a pozitív éntudat kialakítása, végső soron az, hogy a gyerek rájöjjön, valójában mire is képes.
A gyerekeket meg kell tanítani motívumaik, érzelmeik megismerésére, szabályozására.

 

Húsz éve, hogy 2000-ben, a Párizsi Világkiállításon egy 24 m²-es pannóval képviseltük Európát és hazánkat. A képen Magyarország történelmét kellett megfesteni a sámánizmustól napjainkig.

A rendezvény végén a vendégek megnézték az M1 televízió Gyermekfestők Párizsban című filmjét, amelyet az M1 televízió készített az egyéves munkáról 1999-ben. Ez híven ábrázolja a Párizsba kiutazó diákok örömét az üvegpalotában, ahol kiállították az alkotásaikat.

 

Film:

 

Programfüzetben:

https://ars-sacra.hu/prg.php?prgid=5426

 

Az iskolában folyó alkotómunkát láthatják az ide látogatók a Mester utca 67-ben. A falakon hatalmas freskókat, a folyosókon (7 m x 4,5 m), pannókat, festményeket különböző művészeti technikákkal.

 

Vincze Angéla

művésztanár

vissza