HAT-16-06.08-09.

 

Felvidék természeti szépségei tutajozással a Dunajecen

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Határtalanul program” keretén belül a Budapest IX. Kerületi József Attila Általános Iskola, és AMI 18 tanulója lehetőséget kapott arra, hogy a magyarlakta szlovákiai területeken tanulmányi kiránduláson vegyen részt.

A program célja az volt, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a magyarlakta területeken élő magyarsággal, elmélyítsük a gyerekekben a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását. Kiemelt feladatunk volt, hogy megismertessük őket a magyarság kultúrájával, a határon túli magyar történelmi és irodalmi emlékhelyeivel, illetve természeti szépségeivel. Személyes élményeket szerezzenek, barátságok, jövőbeli kapcsolatok alakuljanak ki. Erősödjön a tanulókban a magyarságtudat és a történelmi örökség fontossága.

 

Résztvevők: 18 fő diák, 2 fő kísérő pedagógus

 

A kirándulás témája: A magyar történelmi emlékhelyek Zólyom, Besztercebánya, Késmárk, és Dunajec természeti szépségeinek megismerése.

Tanulók kiválasztásának szempontjai:

Kiemelt szempont volt, hogy halmozottan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű, tanulók minél nagyobb számban vegyenek részt a programban, mivel sokuk számára ez az első külföldi kirándulás, azok számára, akik máskülönben nem, vagy csak komoly áldozatok árán tudnának eljutni a határon túlra, hogy ismereteket szerezzenek meg más kultúráról.

Másik szempont: tanulmányi teljesítmény, sporteredmény, közösségi tevékenység eredményességének jutalmazása. Természetesen az önkéntesség is fontos szempont volt. Minden, a programban részt vevő tanuló szívesen vállalta az ezzel járó feladatokat.

Az út során formálódik személyiségük, fejlődnek szociális kompetenciáik, nő esélyegyenlőségre való lehetőségük.

 

Az előkészítő órát megelőzően szülői értekezletet tartottunk, melynek során a szülők a kirándulással kapcsolatban, minden részletre kiterjedően, pontos tájékoztatást kaptak, valamint kiosztásra került a teljes programról szóló írásbeli tájékoztató is.

 

Előkészítő órák: Amikor megtudtuk, hogy az szlovákiai kirándulásra készülhetünk, mindenki nagy lelkesedéssel fogott hozzá a munkának. Téma: a külhoni magyarság létszáma, kialakulásának történelmi háttere, a bejárni kívánt szlovákiai területek, városok földrajzának, történelmének, nevezetességeinek, látnivalóinak megismerése

 

Fakultatív előkészítő tevékenység: vállaltuk a pályázatban előírt iskolai vetélkedő lebonyolítását kvíz formájában. A játékos vetélkedőn 4 csapat vett részt, akik a kiutazandó gyerekekből álltak.

 A vetélkedő során változatos feladatok voltak, többek között képfelismerés; puzzle; rejtvények.

 

Program:

1. nap

 

Délelőtt:

Reggel indultunk nagy izgalommal, mert az utazó gyerek zöme még nem hagyta el az országot, és a szülök is izgatottan várták az indulást.

Szép napos délelőttünk volt és gyorsan átértünk a határon és ez egy kicsit meg változtatta a programunkat, miután megérkeztünk Zólyomba Balassi Bálint szülőhelyére.

Zólyom legnagyobb nevezetessége a város főterétől délre egy kisebb magaslaton álló jellegzetes reneszánsz pártázatos vár. Szlovákia egyik legszebb gótikus-reneszánsz váraként a nemzeti kulturális emlékek közé tartozik, termeiben a Szlovák Nemzeti Galéria nagyszabású képzőművészeti gyűjteménye található.

A vártól északra helyezkedik el a Szlovák Nemzeti Felkelés tere, amely Szlovákia legnagyobb téglalap alakú terei közé tartozik. A tér központi domináns épülete a Szent Erzsébet római katolikus templom, amely a 14. század végéről származik. Kihasználva a szép időt sétáltunk a szecessziós épületekben gazdag korzón.

Délután:

Rövid utazás után megérkeztünk Besztercebányára. Az Alacsony-Tátra lábánál fekvő Besztercebánya Közép-Szlovákia történelmi és gazdasági szempontból kiemelkedő fontosságú műemlékvárosa. Gyönyörűen felújított főterének északi részéhez kapcsolódik a Várnegyed, melynek kiemelkedő látnivalója a gótikus Mária-templom. A korábban német templomként is ismeretes épület több átépítést megért, legismertebb része a Lőcsei Pál mester által gazdagon díszített gótikus szárnyas oltáráról, kápolnáiról nevezetes.

Késő délután indultunk tovább szálláshelyünkre.

Este:

Szállásunk az Alacsony-Tátra déli oldalán, a Chopok lejtői közelében fekvő Tale sí központban

volt. A szobák elfoglalása után a vacsoráig volt még időnk sétálni a környéken.

 

2. nap:

Délelőtt:                    

Reggeli a szálláson. Hosszú út állt előttünk és az időjárás nem volt nagyon kegyes hozzánk, mert

útközben eleredt az eső. Mindenki azon izgult hogyan fogunk tutajozni a Dunajecen esős időben.

Megérkeztünk a Szepesi-medence szélén felépült Késmárkra. Mögötte az egekbe nyúló Magas-Tátra hófehér csúcsaival a Felvidék legfestőibb városai közé tartozik. Késmárktól elválaszthatatlan Thököly Imre személye. A Habsburgok elleni felkelés vezére, és a vallásszabadság védelmezője Késmárkon született, és a 20. század eleje óta a hamvai is itt nyugszanak az új evangélikus templomban. Ez a templom egyébként Késmárk egyik legmeghatározóbb épülete is, keleties hangulatával, és élénkpiros színével, benne a Thököly-mauzóleum, amely a magyar turisták egyik zarándokhelye. A szomszédban álló evangélikus fatemplom sokak szerint az egyik legszebb ilyen építmény a Felvidéken.

 

Indultunk tovább Dunajecre a Vörös Kolostorhoz. Innen indult a tutaj túránk. A tutajozás a világ minden tájáról idesereglő turisták számára egyaránt nagy élmény, de különösen az a magyaroknak, hiszen nem kevés magyar emlék található errefelé. A túra hossza 23 km volt és közben a vezető a túrával kapcsolatos legendákkal szórakoztatott bennünket.

A túra után megebédeltünk és indultunk haza.

 

Értékelő óra:            

1 óraa résztvevők számára, a hazautazást követő napon, pénteken volt.

Vetítés a képekből. Értékelő lapok kitöltése: a kirándulás programjának értékelése, ami a legjobban tetszett a 2 nap alatt, ami a legkevésbé tetszett, a személyes élmények megfogalmazása.

A beszélgetés alkalmával kiderült, hogy gyerekeink nagyon jól érezték magukat a program alatt.

Egyöntetűen azt a választ fogalmazták meg a gyerekek, hogy nagyon jól érezték magukat, és ha lehetne, visszamennének újra, mert nem volt rossz emlékük a programról.

 

Budapest,2016. június 13.

vissza