Könyvajánló leendő elsősöknek

 

Könyvajánló leendő elsősöknek

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok

Micsoda boldogság és dicsőség az első iskolatáska! Dani is büszke örömmel indul iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, Dani nem tud válaszolni. Van amikor jó, s van, amikor rossz.

Lackfi János: Aranyalma, zsák zsizsik – vicces ábécé

A kötet különlegessége, hogy az anyanyelvi nevelést segítő kedves, vicces szövegeket játékos feladatok kísérik. A kötet felszabadult szórakozást, s egyben gyakorlást jelent az írás-olvasás elsajátításán fáradozó kisiskolásoknak, akiknek a kreatív feladatok megoldásával saját, személyre szabott ábécéskönyvük lesz.

Bajzáth Mária válogatása: Erdők-mezők népmeséi

A mesegyűjteményben a gombáktól a fákig, a mezei, erdei és vízi állatoktól a madarakig, sőt, egészen a csillagokig - vagyis a föld szintjétől az ég magasáig szárnyalunk.

Kiss Judit Ágnes: Tujaszörny és nyírfakobold

Habók, az apró nyírfakobold egy napon síró-rívó tujaszörnnyel találkozik az erdőben. Amikor megtudja, hogy Tutunak el kellett hagynia otthonát, a díszkertet, és nincs hova mennie, elhatározza, hogy aznap estére meghívja magához. Aztán Tutu ott ragad a nyírfaligetben, és bár először furcsa neki az új élet, végül több nyírfakobolddal is összebarátkozik. Csakhogy ezt nem mindenki nézi jó szemmel...

Szabó T. Anna: Dudorászó

Szabó T. Anna könyve gyerekeknek, nagy testvéreknek és szülőknek egyaránt szól. A Dudorászó fejezeteiben reggeltől estig, a hétköznapoktól, hétvégéktől az ünnepekig és a vakációig minden időre és alkalomra találunk verseket. Jöhet eső, fújhat a szél, irány az erdő vagy épp a meleg kuckó. Ritmikus mondókák, lágyabb altatók, rengeteg vicces állat és ember jelenik meg a Dudorászó lapjain, és ezúttal a kötet végén egy csokor verset kaptak a nagyobbak és a szülők is, hogy megpihenjenek a nagy pörgésben.

Loll Kirby Mi mentjük meg a Földet!

Fordította: Fenyvesi Orsolya

A Föld veszélyben van, nem nézhetjük tétlenül a pusztulását, hiszen a természet mindannyiunk közös kincse. Mindenki tehet valamit a megmentése érdekében. A könyv 12 gyerek inspiráló példáján keresztül mutatja meg, hogy már a legkisebbek is mennyi mindent tehetnek bolygónkért. Sőt! A gyerekekről példát vehetnek a felnőttek.

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdenek a fák

Alíz és Dédi nap mint nap elsétál a Városliget százhuszonhárom éves nyárfája mellett. Miután a munkagépek kivágják a vén fát, ők az évgyűrűit megérintve visszautaznak az időben: amikor anya, nagyi, Dédi és szépmama még gyerekek voltak... Amikor még vadonatúj volt a Földalatti Vasút, romok közt táncoltak a pestiek, vörös és kék nyakkendőt hordtak a gyerekek, és minden egészen más volt, egy kicsit mégis ugyanolyan.

Majoros Nóra: Menyus mindenmentes süteménye

Tálas Menyhért cukrászdája, a Torkos Táltos barátságos kis hely, ahova szívesen térnek be a városka lakói. Kirakatában marcipánrózsák, szaloncukrok, mandulás patkók, krémesek, torták, rétesek, pohárkrémek, fánkok és bonbonok sorakoznak. Ám egy napon az önzetlen cukrász nem nyitja ki a boltját, mert egy furcsa kis lény segítségére kell sietnie, aki a sütemények minden összetevőjére allergiás. A város lakói csak ekkor értik meg, hogy milyen fontos számukra a mester gondoskodó szeretete, és hogy a süti nem az összetevőktől lesz finom, hanem attól, ahogyan Menyus elkészíti.

Takács Viktória: Ott szemben – történetek egy városi galamb csőréből

A városban sokan élünk együtt, egymás mellett. A minket körülvevő emberek életéből gyakran csak egy-egy pillanatot látunk, ami elég ahhoz, hogy úgy érezzük, ismerjük őket. A valóság azonban gyakran teljesen más, mint a feltételezéseink. Gondoltál már arra, milyen jó lenne benézni a szomszédokhoz, és megtudni, mi a valódi történetük? Egy galamb ezt könnyedén megteheti. Az ő segítségével most te is bekukkanthatsz az ablakok mögé, és megismerheted a kutyás nénit, a veszekedős párt vagy a könyvmoly fiút. Lássuk, mit gondolnak a könyv szereplői az ismeretlen ismerősökről, ott szemben!

Kádár Annamária: Minden jó, ha együtt vagyunk!

Kádár Annamária interaktív mesekönyvében a főszereplő családdal együtt TE is a történet részese lehetsz, hiszen a mesét hallgató gyerekek dönthetik el, miként folytatódjanak a kalandok. Így válik igazi, közös családi élményé apa, anya, Sári és Ábel utazása. A kiruccanás során választhatunk: hegyekbe vagy a tengerhez menjenek, csillagokat nézzenek vagy társasjátékozzanak, puha ágyban aludjanak vagy sátorban.

 

vissza