Német

2020.04.06.

Heti tananyag: 03.30-04.03
Kattints a szövegre

1. óra  03.30.-31. határidő

A TK.72.  lévő Intonation/ rózsaszínnel jelölt részt másoljátok  és fordítsátok le magyarra a füzetbe. A Du kannst részt másoljátok le a füzetbe. Mindkét írásbeli feladatot 1x hangosan olvassátok fel.

Itt meghallgathatjátok az Intonation/kiejtés-t és egy német dalt.

http://wir.e-klett.hu/diakoknak/munkafuzetek-hanganyagok/

http://wir.e-klett.hu/diakoknak/munkafuzetek-hanganyagok/

 

2. óra 03.31-04.02. határidő

A Tk.74./3. Ma megtanuljuk, hogyan használja a német a felszólító módot. Először írjátok le a Grammatik/Nyelvtan-t, mert ítt tudjátok megfigyelni a felszólító mód képzésének szabályát. Segítek!

Tudjátok adott az alapige, vegyük a kaufen igét, mi történik az igével felszólító módban? Eltűnik az -en végződés. Ugye milyen egyszerű?

Kauf ein Kuchen!!!! Vásárolj egy sütit!! Ez egy keményebb felszólító mondat, a bitte/kérlek szóval finomíthatunk felszólításunkon.

Kauf bitte ein Kuchen! Vásárolj kérlek egy sütit.

Vigyázz! Pass auf!!! geben/adni igéből felszólító módban GIB! lesz.

Ha leírtátok a nyelvtani szabályt utána készítsetek dialógusokat a feladatban megadott példa alapján. Segítek nektek 2 további példával. Ezt látjátok a könyvben: ebenso mit: eine Party geben, Max einladen / így néz ki a dialógus felszólító módban: Írd le!

-Soll ich eine Party geben?adni/ Adjak egy partit?

-Ja, gib bitte eine Party!

-Soll ich Max einladen?meghívni elváló ige vigyázz!!! Pass auf!!!!

- Ja, lad bitte Klaus ein!!!

Kérem, hogy aki nem küldte el az eddigi feladatokat pótolja. Erre az e-mail címre a megadott határidőig küldjétek meg nekem munkátokat:evitaperon33@gmail.com World-be dolgozva könnyebb elküldeni, akinek van számítógépe otthon. Messengerben is elküldhetitek lefényképezve! Keddenként a portán el lehet hozni a leckék kinyomtatott változatát is.

 

3. óra 04.02-06. határidő

A Tk.74./3. Ma megtanuljuk, hogyan használja a német a felszólító módot.

Ha leírtátok a nyelvtani szabályt utána készítsetek dialógusokat! Segítek!!a feladatban megadott példa alapján. Az összes példát leírom most helyesen!! Te is írd le! Kérlek benneteket, hogy ne  gyorsan írjátok le a mondatokat, hanem figyeljétek meg hol helyezkednek el az igék felszólító, kérdő mondatban. Az átláthatóság, könnyebb értelmezés kedvéért te is jelöld más színnel, karikázd vagy húzd alá, azokat a szavakat, amiket vastagon jelöltem.

Majd állíts össze te jegyre, hogy lássam megértetted, egy rövid nyelvtani szabályt, hogy az igékkel a mondatban melyik esetben, mi történik? A könyv zöld Grammatik mintájára.

1.-Soll ich eine Party geben?adni/ Adjak egy partit? Két ige van a mondatban, a módbeli segédige 1.helyen van kérdő mondatban, a második ige lezárja a mondatot.

-Ja, gib bitte eine Party! Itt 1 ige van! Felszólító módban az ige a mondat 1.helyén vagy 2.helyen van.

2. Soll ich um 15 Uhr kommen? 2 ige, kérdő mondat

-Ja, komm bitte um 15 Uhr!! 1 ige, felszólító mondat

3. Soll ich einen Kuchen backen?

- Ja, back bitte einen Kuchen!!

4. Soll ich pünktlich sein?? Pontos legyek?

- Ja, sei bitte pünktlich!!! Légy pontos kérlek!

Most jönnek azelváló igék: mitbringen,einladen

5. Soll ich Max einladen? Láthatjuk, hogy az elváló ige, 2 ige esetén nem válik el, egyben marad és lezárja a mondatot!!!

- Ja, lad bitte Max ein!!! 1 ige van, látjátok ebben az esetben az ige elválik és az ige előtagja az "ein" lezárja a mondatot!

6. Soll ich meine CDs mitbringen? Magammal hozzam a Cd-m?

- Ja, bring bitte deine CD-s mit!!

Kérem, hogy aki nem küldte el az eddigi feladatokat pótolja. Erre az e-mail címre a megadott határidőig küldjétek meg nekem munkátokat:evitaperon33@gmail.com World-be dolgozva könnyebb elküldeni, akinek van számítógépe otthon. Messengerben is elküldhetitek lefényképezve! Keddenként a portán el lehet hozni a leckék kinyomtatott vá

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!